Palomiehestä kansanedustaja?

28.03.2023

Viimeinen vaalikampanjaviikko on menossa ja vaalipäivä on sunnuntaina 2.4.2023. Aloin pohtimaan miksi pelastusalan ammattilainen, palomies olisi sopiva henkilö kansanedustajaksi Keski-Suomesta?

 Ensimmäisenä tulee mieleen ajatus, että näissä molemmissa tehtävissä pitää toimia kansalaisten edunmukaisesti ihmistä kunnioittaen. Pelastusalan ammattilaiset kohtaavat ihmisiä päivittäin erilaisissa kriisi- ja onnettomuustilanteissa. Me otamme yksilötasolla poikkeuksellisen tilanteen haltuumme ja toimimme kaikin parhaaksi näkemiemme keinoin asiakkaan edunmukaisesti tilanteen vakiinnuttamiseksi sekä lisävahinkojen estämiseksi. Osa asiakkaista saattaa olla täysin toimintakyvyttömiä fyysisen tai psyykkisen shokin edessä, joten 100 prosenttinen luottamus on oltava. Pelastustoimi on ollut useita vuosia ykkössijalla kansalaisten luotettavuus arvioissa.

Toinen yhdistävä tekijä on mielestäni yhteistyö. Pelastustehtävällä yksittäinen palomies saattaa tehdä jonkin työsuoritteen, mikä suuren yleisön silmissä näyttää "sankariteolta". Pelastusalalla Suomessa ei useinkaan nosteta yksilöä esille pelastustehtävän jälkeen, vaikka pelastustehtävä olisi mennyt erinomaisesti. Kaikki perustuu ryhmän yhteistyöhön ja yhdessä tekemiseen, jossa jokaisella on ennalta sovittu ja harjoiteltu rooli sekä vastuu pelastustehtävän aikana. Palomies ei yksin pelasta tuupertunutta ihmistä savuisesta asunnosta, haen heikkoihin jäihin vajonnutta pilkkijää heikoilta jäiltä tai sukella hukkunutta lasta uimarannalta pintaan elvytettäväksi. Mikään edellä mainituista tehtävistä ei onnistu, ilman muun pelastusryhmän tukea, saumatonta yhteistyötä ja luottamusta työkaveriin.

Pelastusalan ammattilaiset opiskelevat Kuopion pelastusopistossa tai Helsingin pelastuskoulussa. Oppilaitoksiin päästäkseen opiskelijan pitää läpäistä fyysiset ja psyykkiset testit sekä soveltuvuuskokeet. Näiden testin pohjalta alalle valikoituu melko homogeeninen joukko ihmisiä, jotka toimivat yhteiskunnassamme päivittäin ihmisten arjen turvana. Tässä joukossa korostuvat yhteistyökyky ja joukkuehenki. 

Miten nämä edellä kuvatut asiat palvelevat kansanedustajan tehtävää? Kansanedustajan pitää olla äänestäjien luottamuksen arvoinen (tämä onneksi mitataan neljän vuoden välein vaaleissa). Yksittäisen kansanedustajan on vaikea saada tärkeäksi näkemiään asioita edistettyä ilman yhteistyökykyä ja taitoa. Yhteistyökykyä varsinkin maakunnallisen edunvalvonnan kannalta tarvitaan yli puoluerajojen. 

Kansanedustajat edustavat puoluettaan sekä äänestäjiään ja ehdolla olevat eduskuntavaaliehdokkaat sitoutuvat ehdolle asettuessaan edistämään puolueensa vaaliohjelmiin kirjoitettuja tavoitteita (vaikka vaalihuumassa luvataan vaikka mitä). Minkään puolueen kaikkia tavoitteita ei kokonaisuudessaan tulla saamaan seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan, vaan kaikki joutuvat tekemään joustoja tavoitteistaan. 

Pelastustoimen arvoja ovat inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti. Nämä arvot sopivat erinomaisesti myös kansanedustajalle ja näiden arvojen eteen olen tehnyt työtäni pelastustoimessa viimeiset 24 vuotta.

Tässä linkki Perussuomalaisten ohjelmiin https://www.perussuomalaiset.fi/tietoa-meista/puolueohjelma/Muistakaa äänestää. 

Tänään on viimeinen ennakkoäänestyspäivä. 

Vaalipäivä on sunnuntaina 2.4.2023

#62

Janne Luoma-aho - Poliittinen blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2022
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita